top of page

Masterclass

Veranderkunde

RibbonWood is gespecialiseerd in agile veranderen. Een praktische en flexibele aanpak waarbij zowel ruimte is voor top-down richting geven als bottom-up realiseren. Wil je weten hoe dit werkt? Schrijf je in voor onze masterclass veranderkunde. Deze masterclass wordt exclusief incompany gegeven. We kunnen dan het beste aansluiten om de specifieke vraag/ casus. Dit kan gaan over cultuur, houding, gedrag, zelforganisatie en nog veel meer. Je wordt begeleid door ervaren docenten die elke dag zelf met de voeten in de (verander)modder staan.

 Voor wie? 

De Masterclass Veranderkunde is iedereen die betrokken is bij, of verantwoordelijk is voor een verandering of ontwikkeling.

 • Door de casus-gerichte aanpak is de masterclass toe te spitsen op de specifieke leervraag van jouw organisatie. Daarmee is deze masterclass toe te snijden op directieteams, programma-organisaties of functionele teams.

 • Op basis van een intake stellen we met elkaar vast wat het leerdoel is en hoe we deze fit realiseren, hiermee ben je verzekerd van een goed aansluitende masterclass.

 • In de regel richten we ons met deze masterclass op een groep mensen die vaak al het een en ander hebben meegemaakt op verandergebied. Dit omdat we door de aanpak wat verder gaan dan de meeste basistrainingen. We borduren voort op de kennis die je al hebt.

Aan het einde van de masterclass:

Weet je wat agile veranderen is en hoe je dit toepast

Agile veranderen is een concept waarin je zowel top-down kunt sturen als ruimte kunt creëren voor bottom-up realisatie. Het levert flexibiliteit op, nodig om voortdurend te kunnen anticiperen op veranderende omstandigheden. Het levert succes op, omdat er in concrete stappen wordt gewerkt aan resultaten. Het levert enthousiasme, motivatie en leervermogen op, omdat teams zien dat dit werkt. Toch is dit niet per se eenvoudig om goed te doen. Hoe pas je dit concept bijvoorbeeld toe op veranderingen waarin vooral gewerkt moet worden aan cultuur, houding en gedrag?

Weet je hoe je mensen kunt enthousiasmeren voor verandering

'Hoe neem je ze mee?' wordt heel vaak gevraagd. Dit impliceert dat er iemand of een groep is die weet in welke richting en dat de rest hiervan overtuigd moet worden. Dit is een hanteerbaar gezichtspunt, maar vaak toch beperkt als het gaat over het werkelijk realiseren van verandering. Waar het wel over gaat is het voeren van gesprekken, voortbordurend op intrinsieke motivatie. Maar hoe doe je dat? En hoe combineer je dit met het halen van resultaten?

Weet je hoe je een organisatiediagnose en veranderstrategie opstelt
Het werkelijk doorgronden van de problematiek in de organisatie is van wezenlijk belang voor de effectiviteit van de veranderstrategie. We kijken op dit punt holistisch, naar zowel hard als zacht. Toch ligt er een belangrijke nadruk op duurzaam veranderen en daarmee op houding, gedrag en cultuur.

​​Heb je je eigen veranderplan gemaakt

Onze masterclass is zeer praktisch. Je gaat weg met een concreet antwoord op jouw leervraag. In de regel is dat een veranderplan, gestoeld op de principes en inzichten die je in de masterclass aangedragen krijgt. Dit maakt de masterclass nuttig is zowel bij aanvang van als bij een lopend traject. In de voorbereiding kan de focus liggen op vragen als 'hoe doe ik dit?', 'hoe stel ik een missie, visie en strategie op?'. In een lopend traject kan het gaan om het met elkaar (her)ijken van de lopende aanpak.

 Resultaten 

Veranderen volgens agile principes staat volop in de belangstelling. Niet voor niets, op deze manier is het mogelijk te sturen op veranderdoelen en tegelijkertijd veel ruimte te laten voor bottom-up ontwikkeling. RibbonWood werkt als sinds haar oprichting in 2009 met veel succes op deze manier. 

Deze masterclass wordt exclusief incompany georganiseerd. Het grote voordeel van deze manier van werken is dat we de training geheel op maat kunnen toesnijden voor jouw organisatie. 

De masterclass is praktisch. Jouw eigen leervraag en casus vormt de basis van het leren. De masterclass neemt je daarnaast mee langs de verschillende (ook niet agile) inzichten die er bestaan als het gaat over organisatieontwikkeling. Op die manier ben je in staat je eigen keuzes te maken en te verwerken in je casus. Evengoed zullen we wat meer stilstaan bij agile veranderen. Over het waarom en het hoe.

 Waarom bij ons? 

 • Wij zijn mensen uit de praktijk
  Bij ons geen docenten die het het materiaal van anderen doornemen. Wij zijn vakmensen en geven deze training vanuit onze bestaande werkpraktijk. Je leert daarmee van de professional.

 • Wij bieden als enige een masterclass voor agile veranderen op basis van ons 10s framework
  Natuurlijk leer je ook bij ons van de veranderkundige inzichten uit de markt en de goeroes (denk aan Agile, Lean, Senge, Kotter, Covey, Homan, Caluwé, Vermaak, etc.). Maar juist het 10s framework plaatst deze inzichten in een kader zodat je er ook direct mee aan de slag kan. Zonder dogmatiek.

 • Anderen gingen je voor en waren enthousiast
  Denk aan deelnemers van bedrijven als Achmea, ABN AMRO, NS, KLM, Essent, AMC, Allianz en KPN. Deze waren allemaal zeer enthousiast. Ze vonden de Masterclass prettig kort (4 dagdelen), tegelijkertijd met voldoende diepgang; praktisch door te werken met concrete cases.

 Locatie en prijs 

Locatie

De locatie bepalen we uiteraard in overleg. Desgewenst verzorgen wij de locatie en de bijbehorende faciliteiten. Vaak maken we gebruik van de Fundatie van Renswoude te Utrecht. Deze locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer en biedt ook een eigen gratis parkeerplaats. Daarnaast vormen de mooie, historische zalen een passend en bijzonder decor voor onze masterclass. Maar ook andere locaties behoren tot de mogelijkheden.

Prijs

Wij zorgen ervoor dat we altijd een interessant en concurrerend bod kunnen overleggen. Ons bod is inclusief certificaat, intake vooraf, evaluatie en twee uur gratis consultancy.

Wat onze klanten zeggen

Essent

“RibbonWood geeft met 10s een zeer nuttig kader om  zaken praktisch op te lossen.”

Harro Homan, Director Corporate Affairs, Essent.

ABN AMRO

“Ik werk in een internationaal complex veld. De verschillende theorieën die langs zijn gekomen in de Masterclass Verandermanagement zijn een verrijking van mijn arsenaal. Ik heb nu meer instrumenten om het waar nodig op een andere manier te doen.”

 

Robbert Melgers, Head of IT International Core Banking, ABN AMRO Bank.

Geboortehart

“De Masterclass Veranderkunde heeft me een nieuwe, verrassende kijk op mijn eigen veranderopgave gegeven. Daardoor heb ik nieuwe mogelijkheden ontdekt om tot oplossingen te komen.”

 

Susanne Zuidhof, directeur Geboortehart, Hoorn.

NS

“Wat de RibbonWood Masterclass Verandermanagement erg waardevol heeft gemaakt is het meervoudig kijken. Dit werd zowel ingevuld door de intervisie met gelijkgestemden als door de verschillende theoretische perspectieven.”

Bas Rijnders, Programmamanager Beheerste Toegang Stations, NS.

Air France/ KLM

“Het idee om het Agile denken ook toe te passen op organisatieontwikkeling is ook voor mijn praktijk zeer waardevol.”

Ronald Bosch, Group Manager - KLM E&M and Air France Industries, Air France KLM Group

Ziekenhuis

"Deze Masterclass stijgt uit boven andere door het concreet toepassen van de opgedane kennis op de door de deelnemers ingebrachte cases. Daardoor gaat het veel meer leven.”

 

Afdelingsmanager 

ziekenhuis in de Randstad.

Onze docenten

Onze docenten stellen zich voor. Ervaren adviseurs en verandermanagers die graag hun kennis met u delen.

Kees Lindhout

Hoofddocent

Kees is oprichter en eigenaar van RibbonWood. Kees heeft een specialisme in het programmatisch veranderen en besturingsvraagstukken. Van onderaf, vanuit de mensen maar tegelijkertijd heel bestuurbaar. Kees is geschoold als bedrijfskundige, docent en informatie strateeg. Hij heeft een passie voor het verandervak en is zeer resultaatgericht, terwijl de focus ligt op de menselijke maat van veranderen. Hij is auteur van drie boeken en diverse artikelen binnen dit vakgebied.

Heb je een vraag over de masterclass? Neem contact op:

Mobiel: 06 2460 1265

Mail: kees.lindhout@ribbonwoodconsultancy.com

Femmeke Ruisch

Docent

Femmeke is associate partner bij RibbonWood en heeft langjarige ervaring als HR leider in meerdere sectoren bij bedrijven zoals SHV, GrandVision en KPN. Zij is van oorsprong een organisatie adviseur (PWC). Femmeke heeft een passie voor strategie implementatie en heeft veel ervaring met organisatievormen, besturing, teamontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Ook in de context van (digitale) transformatie en zelfsturend (agile) werken. Femmeke is personeel wetenschapper en volgt momenteel een opleiding “professional governance”. Zij stuurt strak op “wat” er bereikt moet worden maar is flexibel en creatief in de wijze waarop resultaten geboekt worden. Femmeke zoekt naar de balans in organisaties: outside in & inside out denken en doen, externe & interne verbinding, top down en bottom-up up veranderen.

Eric Sommer

Docent

Eric is bij uitstek in zijn element in verandertrajecten bij grote dienstverlenende organisaties waar de klant schuil gaat achter complexe administratieve (ICT) processen en regelgeving. Vanuit een ketenbenadering maakt hij processen sneller, beter en goedkoper. Hij heeft veel ervaring met callcenters en klantcontact processen. Hij deed dat als verantwoordelijk lijnmanager, klantcontact-dienstverlener en als programmamanager. Eric combineert ‘hardere’ technieken (LEAN management Greenbelt, Prince-2 Projectmanagement, TQM, INK model) met uitgebreide kennis op het gebied van de ‘zachtere’ menskant (Thijs Homan/ Rob van Es, de kleuren van de Caluwé, Management Drives, etc.).

bottom of page