top of page

Training

zelforganisatie

Alles willen weten over zelfsturing of zelforganisatie? Je organisatie flexibeler maken? Je team beter begeleiden? Volg dan de RibbonWood training Zelforganisatie!

Gemaakt naar het model van onze bekende Masterclass Veranderkunde: de training Zelforganisatie. Wil je met zelforganisatie of zelfsturing aan de slag? Wil je je organisatie flexibeler maken? Je teams beters laten functioneren? Volg dan de RibbonWood training zelforganisatie!

 Resultaten 

Aan het einde van de opleiding:

  • Weet je hoe je zelforganisatie kunt invoeren op teamniveau
    Je leert wat zelforganisatie is en wat het nut van zelforganisatie is. Je leert de principes en aanpak van zelforganisatie. Uiteraard leer je bij ons ook de veranderkundige aspecten van zelforganisatie. Want gaat dat zomaar? Je vraagt mensen ineens om een andere werkstijl toe te passen? Krijg je dan geen weerstand? Hoe ga je daar dan mee om?

  • Ben je in staat een analyse van je team(s) te maken
    Een goed team is het halve werk voor zelforganisatie. Maar wat is eigenlijk een goed team? Welke eisen stel je aan je team? Hoe maak je een analyse?

  • Ben je in staat zelforganisatie voor de hele organisatie in te voeren
    Zelforganisatie om teamniveau invoeren is stap 1, maar in feite ben je hiermee de besturingsfilosofie van de organisatie aan het omvormen. Jouw team is niet het enige team. Je team werkt samen met andere teams om producten en diensten voort te brengen. Hoe zorg je er nu voor dat de teams onderling tot een goed samenspel komen?
     

  • Heb je je netwerk uitgebreid met je medecursisten.

 Voor wie? 

De RibbonWood training Zelforganisatie is bedoeld voor managers en professionals die zelforganisatie in hun organisatie (nog beter) willen invoeren.

  • Je bent óf een (senior) teamlid en hebt de behoefte je team verder te ontwikkelen; óf je bent de manager van een team (of teams) en hebt de behoefte je teams verder te ontwikkelen.

  • Je bent je bewust van het feit van zelforganisatie invoeren niet eenvoudig is. Het is een veranderkundig proces dat je meer in de vingers wilt krijgen.

Lijkt dit op jouw profiel? Dan ben je bij ons aan het goede adres!

 Waarom bij ons? 

  • Wij zijn mensen uit de praktijk
    Bij ons geen docenten die het het materiaal van anderen doornemen. Wij zijn vakmensen en geven deze training vanuit onze bestaande werkpraktijk. Je leert daarmee van de professional.

  • Wij zijn in staat zelforganisatie te koppelen aan veranderkunde
    RibbonWood is een consultancybureau gespecialiseerd in veranderkunde. In de uitvoering van ons vak komen we zelforganisatie veel tegen. Juist deze combinatie maakt ons aanbod uniek in de markt.

  • De training is zeer praktisch
    Jouw praktijk is voor ons de basis. Je brengt je eigen praktijk en je vraagstuk in als startpunt van de training. Daar gaan we met elkaar mee aan de slag. Gedurende de masterclass krijg je de antwoorden op je vragen.

 Datum, locatie en prijs 

Data

Deze training geven we exclusief incompany.

Locatie

Wij kiezen vaak voor de fundatie van Renswoude te Utrecht, maar bepalen natuurlijk in overleg met onze opdrachtgever de definitieve locatie.

Prijs

De prijs wordt ook in overleg bepaald. Als vuistregel geldt €1.495,= per deelnemer minus 20% incompany korting. Dit geldt voor onze standaard training vanaf 6 deelnemers. 

Programma training

Intake

Uiteraard gaan we met onze potentiële opdrachtgever in gesprek. We bepalen dan de match tussen de eisen/ wensen en ons aanbod.

Dagdelen

Het standaard programma bestaat uit 4 dagdelen van 13.00 tot 17.00.

Opbouw van de training

De basis wordt gevormd door je eigen praktijk. Elke deelnemer wordt gevraagd zijn of haar eigen casus in te brengen. Met de deelnemers kiezen we dan, afhankelijk van de groepsgrootte, 2 tot 4 cases waarin alle deelnemers zich kunnen herkennen. Deze gekozen cases vormen vervolgens de praktische leidraad door het hele programma heen. Je gaat dus naar huis met praktische antwoorden op je vragen.

 

Dag 1 – Wat en waarom

​Deelnemers leren elkaar kennen en verkennen het onderwerp: wat is zelforganisatie? Wat kom je tegen? Wat kan zelforganisatie zo moeilijk maken? Hoe kunnen we de complexiteiten overwinnen? De deelnemers bespreken met elkaar de ingebrachte cases. In overleg worden er 2 tot 4 cases gekozen die voldoende representatief zijn. Deze cases vormen de praktische invulling van de masterclass. We gaan ook in op het waarom van zelforganisatie en de achterliggende principes.
Als huiswerkopdracht stel je de missie en doelen voor jouw casus op.
 

Dag 2 – Hoe

De missie en doelen van je casus worden gedeeld met de groep. Je krijgt een uitleg over agile en Scrum. Agile/ Scrum heeft zelforganisatie immers een forse stimulans gegeven. De inzichten vanuit dit domein zijn bijzonder nuttig voor zelforganisatie. 
Dit blok gaat in op het hoe. Hoe organiseer je dit? Wat is de aanpak? Vanuit de aanpak kijken we ook naar de teamsamenstelling. Je wilt immers dat je team zich tot steeds grotere hoogten gaat ontwikkelen, maar hebben ze daarvoor wel de juiste samenstelling en/ of mogelijkheden?
Als huiswerkopdracht stel je een profiel van je team op en stel je vast of en in welke richting het team zich nog moet ontwikkelen.
 

Dag 3 – Visie en kaders

De teamprofielen worden gedeeld. Daarna besteden we tijd aan het opstellen van een visie: Wat zijn de sterke punten? Wat zijn de zwakke punten? Wat de kansen? Wat de bedreigingen? Vervolgens stellen we de doelen vast en de manier om ze te bereiken. De teams kunnen dan aan de slag. Maar ze hebben nog wel kaders nodig. En, zoals aangegeven, het implementeren van zelforganisatie is een reis. Veranderkundige kennis is belangrijk. Daar wordt in dit blok ook aandacht aan besteed. 
Als huiswerkopdracht maak je het plan voor je team.

Dag 4 – Zelforganisatie voor gevorderden

Dit blok omvat een selectie van onderdelen voor gevorderden. Dit betreft conflicthantering op basis van het gedachtengoed van Lencioni; de volwassenheidsladder voor zelforganisatie; samenwerking tussen teams onderling. De deelnemers zelf geven de prioriteiten aan.
Tenslotte wordt je team tegen het einde van de dag bij de directie geroepen en zal je verantwoording af moeten leggen over je plan: het waarom, de opzet, de te behalen resultaten. Dit is de eindtoets. Na de eindtoets ontvang je het certificaat.

Dag 5 en 6 (optioneel) - Veranderkunde

Voor leidinggevenden kan een aanvullend blok van twee dagdelen de moeite waard zijn. Het invoeren van zelforganisatie is immers een forse verandering. Deze blokken zijn gebaseerd op de succesvolle RibbonWood Masterclass Veranderkunde en leert je hoe je verandering kunt vormgeven, welke uitdagingen je kunt verwachten, maar ook de achterliggende psychologische en sociologische principes.
De opzet is soortgelijk aan die van de eerste blokken. Dat wil zeggen dat jouw eigen casus de basis vormt voor de twee blokken. Dit  blok eindigt met een extra toets en certificaat.

Inschrijven voor de training zelforganisatie

Inschrijven zelforganisatie

Titel: Training Zelforganisatie

Locatie: in overleg

Data: in overleg

*) Boven de streep de verplichte velden.

Bedankt voor je bericht!

bottom of page