De RibbonWood Masterclass Veranderkunde bestaat 10 jaar. Schrijf je nu in voor de jubileumeditie!
Het is nog steeds zo dat 70% van de geplande verandertrajecten mislukt. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het werken met een aanpak, zoals de RibbonWood 10s aanpak, verandering aantoonbaar succesvoller maakt. Wie kennen die valkuilen, ons leergeld is onderdeel geworden van deze best practices aanpak. Die kennis geven we graag aan jou mee.
Hoe moet het dan wel? Verandering met planbaar zijn en top-down gestuurd kunnen worden. Tegelijkertijd moet er ook bottom-up ruimte zijn voor flexibiliteit, het vinden van draagvlak en het uitvinden van verandering. Daarnaast heeft verandering altijd te maken met concurrentie van business-as-usual. Dé manier om hiermee om te gaan is stapsgewijs werken vanuit een visie. Zo ontstaat een lerende aanpak en organisatie.
Wij doen dat met onze 10 stappen aanpak. We houden van eenvoud. Verandering is complex genoeg, de aanpak hoeft dat niet te zijn. Daarom 10 stappen en 6 principes.
Tegelijkertijd geloven we niet in dogmatiek. Het is juist belangrijk om meerdere perspectieven te kennen. Je leert daarom van meerdere wetenschappelijke en praktische inzichten. Dit, en nog veel meer is onderdeel van de masterclass veranderkunde.
Aan het einde van de masterclass
-
Heb je een eigen visie en veranderplan gemaakt.
-
Heb je daarin wetenschappelijke en praktische inzichten toegepast op jouw veranderopgave.
-
Heb je je laten ondersteunen door inzichten zoals bijvoorbeeld:
-
Kurt Lewin als grondlegger van Action Research.
-
Chris Argyris als grondlegger van Double Loop Learning.
-
Homan met onderstroom en bovenstroom.
-
Lencioni met de piramide van Lencioni.
-
De agile stroming, met daarin aandacht voor zelfsturing.
-
Etc.
-
-
Heb je je laten inspireren door de medecursisten en docent.
-
Weet je hoe je kunt bouwen aan een lerende organisatie.
-
Weet je hoe je een strategie en visie opstelt.
-
Weet je hoe cultuur en gedragspatronen wel degelijk veranderd kunnen worden.
En...
-
Wie wat te vieren heeft geeft wat weg.
-
Elke deelnemer heeft recht op een mini-masterclass van een dagdeel voor maximaal 10 personen in zijn of haar organisatie.
Voor wie
-
De masterclass richt zich op leidinggevenden of adviseurs die al het een en ander hebben meegemaakt. Op die manier kunnen zij ervaringen met elkaar delen en elkaar sterker maken.
Waarom bij ons?
-
Wij zijn mensen uit de praktijk. Bij ons geen docenten die het het materiaal van anderen doornemen. Wij zijn vakmensen en geven deze training vanuit onze bestaande werkpraktijk. Je leert daarmee van de professional.
-
Wij bieden als enige een masterclass voor agile veranderen op basis van onze 10s aanpak.
Natuurlijk leer je ook bij ons van de veranderkundige inzichten uit de markt en de wetenschap (denk aan Agile, Covey, Caluwé, Homan, Kotter, Lean, Lewin, Senge, Vermaak, etc.). Maar juist het 10s framework plaatst deze inzichten in een kader zodat je er ook direct mee aan de slag kan. Zonder dogmatiek. -
Anderen gingen je voor en waren enthousiast.
Denk aan deelnemers van bedrijven als Achmea, ABN AMRO, NS, KLM, Essent, AMC, Allianz en KPN. Deze waren allemaal zeer enthousiast. Ze vonden de Masterclass prettig kort (4 dagdelen), tegelijkertijd met voldoende diepgang; en praktisch door te werken met concrete cases.