top of page

Terug & vooruitblik 1e RibbonWood ronde tafel over business transformatieWij kijken terug op een geslaagde 1e ronde tafel over business transformatie. Transformeren blijkt een dankbaar onderwerp. Waarover je met een overzichtelijke groep, rondom een tafel waarbij iedereen beeld en geluid krijgt, uitstekend van gedachte kunt wisselen. Wij danken al onze gasten voor hun open en originele bijdrages. In het bijzonder Bouke Hoving & Noor Cloo. Het werkt goed om twee speciale gasten uit onze interviewreeks aan tafel te hebben. Zodat op hun veranderopdrachten gereflecteerd kan worden. Ook de borrel kende levendige gesprekken waarbij iedereen elkaar beter kon leren kennen.


De Raadzaal van Grand Cafe Eemland in Eemnes is charmant maar iets aan de krappe kant met deze groepsgrootte. De volgende tafel vindt dus plaats in een wat ruimere opzet. Tevens blijken stellingen wel veel los te maken maar tegelijkertijd ook een open discussie wat te kunnen inperken. Dit hebben we ter plekke opgelost door ook collectief nader in te gaan op plus en minpunten van verander aanpakken. De volgende keer maken we dit explicieter onderdeel van het programma. 


Belangrijkste takeaways

  • Als burning platform voor verandering is het effectief om een "doemscenario te prediken" ("als we zo doorgaan dan......"). Maar het is niet genoeg. Uiteindelijk inspireert een gewenste nieuwe situatie altijd meer.

  • Van echte transformatie kun je pas spreken als je als organisatie daadwerkelijk iets anders of beters kunt bieden aan klanten of burgers.

  • Hoewel geslaagde veranderingen nooit alleen top down kunnen zijn, is draagvlak bij de top wél cruciaal.

  • Tijdens een transformatieproces ontstaat er frictie tussen "nieuw" en "going concern". Beide is belangrijk. Het ene is de toekomst en het andere betaalt de boterham van vandaag en morgen. Cruciaal hierbij is als leider een rechte rug te houden bij "moments of truth". Dank Bouke Hoving voor de metafoor van "wat doen we met de stuurgroep"? ;)


Vooruitblik


Voor toekomstige tafels inventariseerden wij met onze gasten een aantal interessante gespreksonderwerpen:

  • Er is inmiddels ervaring met hoe je "nieuw" naast "bestaand" kunt opbouwen. Maar wat komt daarna? Na ambidextrous organisations?

  • Agile werken is inmiddels behoorlijk succesvol. Hoe kan je succesvol agile werken in een internationale context? Rekening houdende met zaken als cultuur en tijdverschillen?

  • Big is beautiful? Is dat echt zo? En is dat eindig? Gaat het altijd om groei en moet het altijd meer of gaat het ook om kwaliteit?

Tot slot

  • Op verzoek de link naar informatie en filmpje over onze 10s aanpak op onze nieuwe site.

  • Het goede doel van deze bijeenkomst was The Hunger Project gepitcht door onze gast Saskia Bouter. Mocht je hierover meer willen weten, neem contact op via saskia@thehungerproject.nl. Voor onze niet commerciële events vragen wij E95 (ex BTW) per persoon. Op dit moment is voor deze ronde tafel, na aftrek kosten, reeds E363,- opgehaald. 

Dank Pallas Agterberg, Saskia Bouter, Noor Cloo, Arthur Groenendijk, Bouke Hoving, Yvette de Koste, René Verhoeven en Delia Wind voor jullie bijdrages aan onze tafel.

Commentaires


bottom of page